Nagy János emlékére

Jani bácsi levele
2011. Február 18.

Nagy János emlékére

Születésének 1982. december 9-i dátumával nem volt megelégedve, mert amint mondta,

ha 23 nappal később születek, eggyel alacsonyabb korú osztályba kosarazhatnék.

Pécsről Budapestre a szüleivel 5 éves korába került. A III. kerület Római lakótelepen akkor igénybe vehető edzésekre (karate budo, aikido, úszás) járt. Az Édesanyja felismerte, hogy a János igen jó tanulási készséggel rendelkezik, ezért nem szívesen vette, ha fia versenyszerűen kezdett sportolni. A középiskolai és egyetemi évek bizonyították, hogy a versenyszerű sport mellett kiváló tanulmányi eredményeket ért el. Az Óbudai Gimnáziumban kitüntetéssel érettségizett, ahol megkapta a „Kiváló tanuló” és „Kiváló sportoló” okleveleket emlékplakettekkel.

A kosárlabda játékkal viszonylag későn 14 évesen kezdett foglalkozni. Igazolt játékosként;

  • 1996-97-ben a Budapesti Honvédnál kezdett, ettől kezdve játszott az Óbudai Gimnázium kosárlabda csapatában is.
  • 1997. decembertől – 2002-ig az Óbudai Kaszások NB I-es csapatának igazolt játékosa volt, valamint ezen idő alatt kettős játékengedéllyel a BC Csepel NB II-es csapatában is játszott.
  • 1998-ban a Budapest II. kerület ifjúsági kosárlabda kupán első díjat nyert.
  • 1999-ben a Budapest III. kerületi kosárlabda kupán első díjat, 2000-ben harmadik díjat nyert.
  • 2000-ben a Skála kosárlabda kupán első díjat nyert.
  • 2001-2002 szezonban ötödik helyen végzett a Kaszások NB IB junior csapatával. E szezonban a Kaszások NB IB felnőtt csapatában is játszott.
  • 2002-2003-as idényben a BC Csepelnél igazolt játékos, ahol a felnőtt NB II bajnokság alapszakaszát országos elsőként zárta.
  • 2003-2004 évadban a Budapest XX kerület Pesterzsébeti Kosársuli Sportegyesület igazolt játékosaként a Fejér-megyei felnőtt NB II bajnokságban a nyolcadik helyen végeztek. Az egyesület szakmai igazgatója Prof. Dr Hajnal László révén a csapat Szerbiában, edzőtáborban vett részt, ahol több edzőmérkőzést játszottak szerb csapatokkal.
  • 2004-től az Eldorádó KKE NB II felnőtt csapatába igazolt játékosként játszott.

Mint a Semmelweis Orvostudományi Egyetem hallgatója játszott a SOTE kosárlabda egyesületnél, részt vett a Medikus Kupán 2002-ben Budapesten, 2003-ban Debrecenben, 2004-ben Szegeden, 2005-ben Pécsett és 2006-ban Budapesten.

A felsoroltakból látható, hogy a kosárlabda a János életének része volt. Ezzel párhuzamosan az egyetemi tanulmányaiban is kiváló volt. Több évben nyerte el a Semmelweis Egyetem Tanácsa oklevelét a „Jó tanuló – jó sportoló” pályázaton.

Plasztikai sebésznek készült, ezért rendszeresen bejárt a Honvéd kórház Plasztikai osztályára a gyakorlati munkát megismerni. Nyári egyetemi gyakorlatait Kína-Tajvan plasztikai kórházában és Brazilia Sao Paulo plasztikai kórházában végezte.

Nyelvtudásában is képezte magát, 1998.07. hóban angol, 2000.07. hóban német, 2004.11. hóban spanyol középfokú „C” nyelvvizsgákat tett le. 2006-ban amerikai angol nyelvvizsgát tett, mert féléves ösztöndíjat nyert az amerikai Buffalo egyetemre, melyet tragikus balesete miatt sajnos nem tudott igénybe venni.

Családjában, sport és baráti körében egyszerűsége, kedvessége és barátságos magatartása miatt szeretet és elismerés övezte. Ha dícsérték teljesítményeiért csak azt mondta „szerencsém van, hogy két jó agyat örököltem”

    Elvesztése nagy fájdalmat okozott, de emléke hosszú évekig megmarad.

Én, mint a János Édesapja köszönöm az Eldorádó Kosárlabda Egyesület vezetésének, és a Jánost szerető sportbarátoknak, hogy évente, rendszeresen megrendezik a Nagy János emléktornát.

Köszönöm a Budapesti Kosárlabdázók Szövetségének, hogy az Eldorádó Kosárlabda Egyesület e sportbaráti tevékenysége elismeréseként lehetőséget biztosított a Web-lapukon történő megjelentetésre.